Húsvéti asztal

Nálunk az ünnepi asztalon a hagyományos ünnepi fogások keverednek a reformételekkel. Szeretek olyan menüt összeállítani, aminek majdnem minden eleme előre elkészíthető, így mire a család összegyűlik, már csak a tálalás van hátra. (Jelen esetben még az sem, mert mindent előre – svédasztalszerűen – felpakoltam az ünnepi asztalra.)
Az idei húsvét szombaton (is) a tojásos-sonkás hidegtál a főszereplő:

Franciasaláta-ágyon szervírozott töltött tojások

(háromféle töltelék: kolbászos, májkrémes és medvehagymás)

Tejfölt nem szabad beletenni, mert lágy lesz! Ha két tálcán tálalom, az egyiknek a franciasalátájába teszek almát és kukoricát is, a másikba nem azon családtagok miatt, akik ki nem állhatják a kukoricát és azt, ha a salátaíz keveredik bármilyen édesebb ízzel.

Füstölt főtt sonka

a hagyományos ízek kedvelői miatt és magunk miatt sonkatekercs, amit idén tormás-mascarponés krémmel töltök és a végét füstöltsajt-reszelékkel zárom le. Ezt a tálat salátalevélen tálalom, nem feledkezem meg a retkek díszítéséről. (Tavaly ugyanis elfelejtettem és beszóltak érte – hiába, ha egyszer valami hagyománnyá vált, akkor arról nem szabad megfeledkezni).

Sós kalács

Ez a húsvéti nagyágyú, odavan érte a család apraja nagyja, de kizárólag ünnepi alkalmakkor lehet csak rávenni, hogy 40 percet dagasszam kézzel a kalácstésztát. Dédanyám mozdulatai most is előttem vannak – én is mindent úgy csinálok, ahogy tőle láttam. A jó kalácstésztának szerintem két trükkje van. Az egyik, hogy minden hozzávalónak (tojásnak, vajnak, lisztnek, tejnek) langyosnak kell lenni, hidegen nem úgy kelnek az összetevők. A másik nagyon fontos dolog a liszt alapos átszitálása, hogy jól átjárja a levegő.

Citromos keksztorta tetején mandulával és színes tojáscukorral

– ez idén debütál, még sohasem csináltam, de megnőtt az édesszájúak aránya a családban. Finom lett, másfél csomag normál és egy csomag kakaós győri kekszből volt az alapja, a töltelékbe 75 dkg túróhoz két narancs és két citrom héját és levét kevertem az aszpikba, és a két csomag zselatintól kellően jól meg is szilárdult. A húsvéti tojáscukorkák nagyon jól mutattak rajta, amikor feldíszítettem, csak kitettem a hidegre és az erkélyen magukba szívták a nedvességet, amitől szépen megfolytak. Jövőre ezt a díszítést csak a tálaláskor szabad rátenni!