Édesanyám 88.évében jár, minden évben öröm, hogy jó egészségben köszönthetjük Anyák napján. Van az ünnepi menünek egy állandó eleme, ez az eper, ami idén desszertként került az asztalra. A többi időnként cserélődik. Az idei menü:

Előétel: Spenótos stromboli
Leves: Mentás zöldborsókrémleves
Főétel: Ragacsos sült oldalas paradicsomsalátával, tzatzikivel
Desszert: Epres tiramisu
Ebben a menüben az a jó, hogy az előétel töltelékét, az oldalas előfőzését és bepácolását, a levest, a tzatzikit és a tiramisut előző nap el lehet készíteni, így az ünnep napján kevés idő szükséges csak a befejezéshez.
Spenótos stromboli
Hozzávalók: 1 adag pizza tészta (0,5 kg lisztből), spenótkrém (fagyasztott), 25 dkg mascarpone, 3-3 dkg reszelt sajt az ízhatás fokozása érdekében (az egyik lehet füstölt, a másik camambert vagy akár trapista), 5 dkg sonka, 2-3 gerezd fokhagyma, bazsalikom, olaj, cukor, 1 tojás (kenéshez)

A Tante Fanny pizzatésztát kicsomagolom és kiterítem (kettő van egy csomagban) A fagyasztott spenótot 3 gerezd fokhagymával ízesítem, sózom, borsozom, 3 dl -marhahúsleves kockából készített- húslében felengedem, majd megvárom, hogy kihűljön. Ekkor belekeverem a mascarponét, reszelt sajtot, apróra vágott sonkát és ha kell utánaízesítem. Óvatosan a kinyújtott pizzatészta közepén elosztom egyenletesen, majd a tészta két oldalát ráhajtom a töltelékre és a széleket összenyomkodom, hogy a töltelék ki ne folyjon. Rácsúsztatom egy sütőpapíros tepsire, tetejét tojással kenem meg és mehet a 190 fokra előmelegített sütőbe. Figyelem a tészta tetejét, nehogy megégjen. Hamar megsül.

Ragacsos sült oldalas paradicsomsalátával és tzatzikivel
Hozzávalók: 2 kg húsos sertésoldalas, 1 nagy fej és 4 gerezd fokhagyma, 8 dl ketchup, 8 ek méz, 15 szem bors, 1 csapott kk őrölt bors, 1 kk őrölt oregánó, 1 kk őrölt rozmaring, só, 2 ek Worchester-szósz,

Elkészítése: A húst feldarabolom és 1 fej fokhagymával (egyben, pucolás nélkül), sóval és szemes borssal ízesített vízben körülbelül 1 órán át főzöm. (A levet felhasználtam a zöldborsóleveshez.) A kechupot, az őrölt borsot, a mézet, 4 gerezd préselt fokhagymát, az oregánót, a rozmaringot és a Worchesterszószt simára turmixolom. A húsokat alaposan megkenem a páclével és egy éjszakára hűtőszekrénybe teszem. A sütőt előmelegítem 190 fokra. A húsokat a páclével együtt enyhén kiolajozott tepsibe teszem, az első 20 percben lefedve, majd kb 20-30 percig fedő nélkül sütöm, amíg szép barna nem lesz.
A tzatzikihez lereszelek 1 db kígyóuborkát, megsózom, hagyom állni, majd alaposan kinyomkodom. Turmixba teszem, Hozzáadok 2 evőkanál olívaolajat, 2 gerezd fokhagymát kisebb darabokra vágva, 50 dkg görög joghurtot és 1 db citrom levét. Alaposan összeturmixolom és a tálalásig jól lehűtöm. A paradicsomsalátához a paradicsomot karikára vágom, hozzáadok újhagymát és lila hagymát apróra vágva és felöntöm salátalével, amibe én citromlét, sót borsot pici cukrot teszek.

Epres tiramisu
Hozzávalók: A sziruphoz 25 dkg friss eper vagy jó minőségű eperdzsem, 1 db narancs frissen facsart leve, 3 ek cukor (dzsem esetén erre nincs szükség), 2,5 dl víz, 0.5 dl triple sec vagy narancslikőr. A krémhez 4 dkg habtejszín, 50 dkg mascarpone, 4 db tojás, 4 ek porcukor. Az összeállításhoz 30 dkg eper, 1 csomag babapiskóta

A sziruphoz a felszeletelt epret vagy a dzsemet a többi hozzávalóval kis lábosban addig forralom, míg kellően szirupszerű lesz és az eper teljesen megpuhul. Összeturmixolom és megvárom, míg kihűl. A krémhez elsőként keményre verem a tojásfehérjét egy evőkanál porcukorral, utána a tejszínhabot (ebbe mehet még egy kis alkohol, ha gyerekek nem esznek a desszertből és egy evőkanál porcukor), végül a tojássárgáját a maradék porcukorral habosra verem. Óvatosan belekeverem a mascarponét, majd összeforgatom előbb a tejszínhabbal, majd a tojáshabbal. Egy üveg vagy porcelántálba rétegezem a desszertet: Legalulra a szirupba mártott piskótákat szorosan egymás mellé, következik egy krém fele, arra elrendezem az eperszeleteket, újabb szirupba mártott piskótaréteg, újabb krém és a tetejére a maradék eper ízlésesen elrendezve. Pár óra alatt a hűtőben jól összeérik. Tálalás előtt friss eperrel és pár mentalevéllel még lehet díszíteni.