“Nagy” Bogi kedvenc fogása a Cordon bleu, bár a család többi tagja sem veti meg.

Cordon bleu deluxe

Cordon bleu deluxe ! c'est chaud chaud chaud 🙂

Chefclub 发布于 2019年3月26日周二

Kipróbáltam kétszer is, pontosan követve a videót, de nekem a végeredmény túl száraznak tűnik és nem jön ki a rántotthús jellege, ezért inkább hagyományosan forró olajban javaslom megsütni.

Utánanéztem, honnan ered ez a pompás főétel:
“A francia cordon bleu (ejtsd: kordon blő) kifejezés szó szerinti fordításban kék szalagot jelent, de az Európa-szerte kedvelt húsételben ne keress semmilyen szalagot.
A történet 1348-ig nyúlik vissza, mert III. Eduárd angol uralkodó ekkortól tüntette ki a csaták hőseit a sötétkék bársonyból készült, aranyszegélyű Térdszalagrenddel. A bal térd alatt viselt, illetve a hozzá tartozó, a bal vállon átvetett kék szalag 200 év múlva annyira megtetszett a piperkőc hírében állt III. Henrik francia királynak, hogy 1578-ban megalapította a Szentlélek Lovagrendet (L’Ordre du Saint-Esprit), amelynek tagjai szintén kék szalagot hordtak a ruhájukon. (Más források szerint egy kék szalagon lógó keresztet akasztottak a nyakukba.) A lovagok híresek voltak fényűző ünnepségeikről, és bár a lakomák a nagy francia forradalom után a renddel egyetemben megszűntek, a „kék szalag” továbbra is egyet jelentett a kiváló ételekkel. A kitüntetést később képletesen adományozták a kor legjobb szakácsainak.
A legismertebb anekdota szerint Madame Dubarry egy ízben lakomára hívta XV. Lajost, aki mindig azt hangoztatta, hogy jól főzni csak a férfiak tudnak. Amikor a hedonista király mind a tíz ujját megnyalta a fenséges fogások után, szépséges ágyasa elárulta, hogy a pompás vacsora egy szakácsnő műve volt, és azt javasolta XV. Lajosnak, tüntesse ki a fiatal teremtést elismerése jeléül. Így vonult be a gasztronómia történetébe a Cordon Bleu, amely idővel a kiváló konyhaművészeti teljesítmény szinonimája lett, majd étellé átlényegülve köznevesült.
A kékszalagot ma elsősorban a Balatonon zajló, évenként ismétlődő tókerülő vitorlásversenyként ismerjük, de a 20. század hajnalán a hatalmas utasszállító gőzösök küzdelme volt. Az Atlanti-óceánt leggyorsabban átszelő hajónak járó Kékszalag-díjat a lóversenyek világából kölcsönözték, a mai napig közkedvelt fogást pedig állítólag egy francia szakács álmodta meg a győzelem tiszteletére. Tartja magát az a vélekedés is, hogy a göngyölt és bundázott sajtos-sonkás húsételt először a díj elhódítására törő, tragikus sorsú Titanic óceánjáró utasainak készítették.”
Forrás: (http://www.mindmegette.hu/a-cordon-bleu-tortenete-francia-rantott-hus-sajtos-sonkas-recept-husetel-51665?utm_source=www.filter.hu)