Blaskovich Ákos 1967-ben született Budapesten. 44 évesen, 2011-ben körbevitorlázta a Földet a „80 liter alatt a Föld körül” elnevezésű expedíciója keretében. Ennek során társával arra vállalkoztak, hogy 80 liter biodízel üzemanyaggal, elsősorban megújuló energiára támaszkodva kerülik meg a Földet.

A sikeres expedíció után Noé bárkája szárazföldi formát öltött, így született meg a Noah-ház, egy tökéletesen önfenntartó, nulla energiafogyasztású ház, amely negyven nap alatt építhető fel egy normál új építésű ingatlan árának megfelelő összegért.

A Noah-ház nemcsak csökkenti a fogyasztást, hanem energiát termel, mivel a tervezésekor az volt a cél, hogy a ház a természet szemével ténylegesen láthatatlan legyen – ne hagyjon ökológiai lábnyomot maga után. Nincs bekötve a vízhálózatba, mert az épület az esővíz tisztításával és fertőtlenítésével képes gondoskodni egy négy-öt fős család ellátásáról. Az összegyűjtött vizet előbb egy membránszűrő, majd egy csírátlanító UV-berendezés használatával tökéletesen meg lehet tisztítani, a ház alatt található tartály pedig még a legszárazabb időben is el tud raktározni annyi vizet, ami bőven elég a családnak. A vécéket a mosásnál és kézmosásnál keletkező szürkevízzel öblítik le, a szennyvizet pedig tisztítás és fertőtlenítés után a kert locsolására használják.

Óriási mérnöki teljesítmény, hogy a ház teljes mértékben önellátó – ennek azonban ára van, bizonyos paraméterek kötöttek. Az alaprajz kialakításánál azt tartották szem előtt, hogy két felnőttből és három gyermekből álló család kényelmesen elférjen benne. Egyébként a ház újrahasznosítható szerkezeti elemekből – fából, farostból, cellulózból – épül, de ennél is fontosabb, hogy költözéskor szétszedhető, és az új helyen egy hónap alatt ismét összerakható.

A Noah-ház képes ellenállni a Kárpát-medencei időjárásnak. Úgy alkották meg, hogy ne pusztán a jelenlegi, de az ötven év múlva várható időjárási viszonyoknak is ellenálljon. Sem a hőmérsékleti ingadozás, sem a csapadék nem okozhat gondot, ráadásul az épület garantáltan stabil marad hetes szintű földrengés és kisebb árvizek esetén is.

52 évesen Blaskovich Ákos nemcsak dédelgetett álmát formálta valósággá, de ma már a NOAH házakat kivitelező vállalkozás vezetőjeként gyakorlati megvalósítóként dolgozhat egy környezettudatosabb, élhetőbb, fenntartható jövőért, a természeti erőforrások megőrzéséért!

NOAHHOUSE.HU
Szabadon, természetesen, fenntarthatóan – az ingatlanpiacon!