Hideg öszibarackrémleves

Ha nagyon gyorsan akarok levest készíteni, veszek egy bolgár öszbarackkonzervet, lefőzők egy adag  (2dl) zöldteát, belerakom a barackokat és a teát turmixba, hozzadok egy zacskó vaniliacukrot, egy fél citrom levét, egy kis doboz tejszínt és leturmixolom. Levescsészében tálalom és minden csészébe egy gombóc vaniliafagyit teszek, mentalevéllel és néhány öszibarack darabbal díszítve

Gyuvecs

A gyuvecs a szerbek és bosnyákok lecsója, ami rizzsel és hússal készül. Nekem az eredeti recept nagyon száraz, én a lecsós ételeket kicsit szaftosabban szeretem, ezért a rizst előfőzöm, az egyes rétegeket pedig meglocsolom húslevessel.

Hozzávalók / 1 kg paprika, 2 fej vöröshagyma, 50 dkg paradicsom, 1-2 kanál libazsír (a cseréptál kikenéséhez), 1 bögre rizs, 1 liter húsleves 2 tyúkhúsleves kockából, 50 dkg sertéstarja, 4 dl tejföl, só, bors, majoránna ízlés szerint.
Elkészítés: A cserépedényt éjszakára beáztatom. A tarját megtisztítom, sóval borssal alaposan befűszerezem. A 2 tyúkhúsleveskockát felfőzők 1 liter vízzel. A rizst zsiradékon megfuttatom, sózom, majd felöntöm a húsleves felével és egy kicsit előfőzöm. A zöldségeket karikára vágom, sózom, borsozom. A cseréptálat kikenem libazsírral vagy házi mangalicazsirral, és már kezdem is a rétegezést. Alulra fektetem a hagymát, erre jön a paradicsom fele, majd fél bögre rizs. A következő réteg a paprikáé, utána jöhet tarja, szépen egyenletesen elosztva. Ha nem fűszereztem előre az alapanyagokat, akkor minden réteg után sózom, borsozom, fűszerezem. (Kevés majoranna biztos nem árt neki és én inden paradicsomos ételbe egy kávéskanálnyi kristálycukrot is teszek, hogy elvegy a savasságát.) A tarjára helyezem a paprika másik felét, majd a fennmaradó rizst, és végül a paradicsomot. A tejföllel zárul a sor, jó vastagon megkenem, sózom, borsozom. Lefedve kb. 60 percig 180 fokon sütöm, majd fedő nélkül még legalább 20-30 percig.