Ez egy nagyon gyorsan elkészíthető és igazán ízletes ebéd. El is döntöttem, hogy mindig lesz lefagyasztva 1- 1,5 kg előre felszeletelt tarja a mélyhűtőben, váratlan vendég esetére, hiszen csak hagymát kell összevágni hozzá és a lábosban a gőzben szépen kiengedhet a fagyos hús. A szőlős torta konkrétan 10 perc alatt elkészíthető. Ki lehet próbálni más gyümölcsökkel és pudingokkal, valamint alkoholokkal (likörökkel, édes borokkal, rummal, esetleg pezsgővel – csak a fantázia szabhat határt!

Karfiolleves

Hozzávalók: 1 közepes db karfiol, 2 db sárgarépa, zellerlevél (elhagyható) 1 csokor petrezselyem, só, bors, 2 db leveskocka (én minden levesbe tyúkhúsleves kockát teszek, de ebbe jó a zöldségleves kocka is 3 evőkanál libazsír, fél marék apróra vágott füstölt kolbász, tejfől (ízlés szerint). Mi cérnametélttel szertjük, de másmilyen levesbetét is jó bele.

Elkészítés: A karfiolt rózsáira szedem, a sárgarépát megtisztítom és karikára vágom. A zsírban a kolbászt és a sárgarépát megdinsztelem, hogy kiengedje a színét, majd beleforgatom a karfiolt, felöntöm vízzel, beledobom a leveskockát, cérnával összekötözve a zellert és a petrezselyemzöld felét (ezt a végén kidobom, mi nem szeretjük), és megfőzőm, vigyázva, hogy azért ne főjön szét. A prospaprikát egy csepp libazsírral és egy teáskanál liszttel csomómentesen kikeverem, hozzáteszem a  tejfölhöz, rámerek egy fél merőkanállal a levesből, majd óvatosan belecsorgatom állandó keverés mellett a levesbe. Hagyom, hogy ismét felforrjon. Ha van friss tárkony, a zeller helyett azt lehet belefőzni, sőt a petrezselyem helyett (vagy mellett) apróra vágva tálaláskor a leves tetejét megszórni vele. Egészen különleges íze lesz a levesnek tőle annak, aki szereti a tárkonyt.

Fojtott hús

Hozzávalók: kb. 1 kg hús (tarja, comb, lapocka, esetleg marha-comb) 1 kg vörös hagyma, feketebors, babérlevél, 2 ek mangalicazsír.
Elkészítése: A húst vékonyra szeleteljük (mint, ha rántott szeletet készítenénk), majd sózzuk. A vöröshagymát apróra vágjuk, majd egy lábas aljára hagyma ágyat készítünk. Rátesszük a hússzeleteket, megszórjuk borssal és rámorzsolunk 2 babérlevelet. Ezek után újból kezdjük a hagymával és addig folytatjuk a rétegezést, amíg el nem fogy a hús. Ekkor két evőkanál fehér zsírt teszünk a tetejére. A tűzhely legkisebb lángjára tesszük és puhulásig főzzük, keverés nélkül. Nem kell folyadékot öntenünk rá.

Muskotályos szőlőtorta

Ez Benke Laci bácsi receptje volt, sajnos a halálát követően eltünt a videó, amiben bemutatta, így fejből megpróbáltam reprodukálni.


Hozzávalók: egy gyümölcstortalap, hidegen kikeverhető vaníliás pudingpor, citromlé, 1 cs. vaníliás cukor, 3 dl muskotályos bor, tortazselé, maréknyi dió késssel darabosra vágva.
Elkészítés: A tortalapot kicsit megkenem cirommal és vaníliacukorral ás mézzel ízesített muskotályos borral, hogy ne legyen száraz. A pudingot kikeverem a megmaradt borral, elkészítem a tortazselét óvatosan beledolgozom a pudingba, de hagyok a tetejére a szőlőszemek bevonására. A tortára rásimitom a pudingot, gazdagon megszórom a tetejét a vágott dióval és a közepéről kezdve körkörösen beborítom zöld és lila szőlőszemekkel. A végén ecsettel ráviszem a megmaradt tortazselét. Tálalásig hűtőszekrényben dermesztem.