Ma Tatán jártunk délelőtt. Ilyenkor Tarjánban, az Öreg Favágó kocsmájában szoktunk ebédelni, mert kitűnő menüt adnak, igen elfogadható mennyiségben és árban. Ma csülkös bableves és pozsonyi kocka volt. Férjem édesanyja gyakran készített ilyet, mivel tót lány volt, én azonban még nem igazán ettem eddig, de meg tudnám szeretni. Utánanéztem, ki hogyan készíti és az alábbi leírás szerint fogom elkészíteni, némi módosítással, mivel néhány családtag miatt a mazsolát ki kell hagynom, és a tepsiben lévő tésztás masszát középen elválasztanám, egyik felét mákkal, másik felét dióval szórnám meg.

Hozzávalók: 50 dkg házilag gyúrt kockatészta vagy hosszúmetélt, 4 egész tojás, 1 citrom lereszelt héja, 2 zacskó vaníliacukor, 30 dkg 20 %-os tejföl, 20 dkg darált mák, baracklekvár, 5 dkg mazsola, 10 dkg puha vaj, 10+2 dkg porcukor, só, zsemlemorzsa
Elkészítés: A tésztát enyhén sós  vízben kicsit keményebbre kifőzöm. Szétválasztom a tojásokat a fehérjét keményhabbá verem egy zacskó vaníliacukor hozzáadásával. (Én mindig a fehérjét verem fel így a habverői a turmixgépnek garantáltan szárazak és nem kell őket elmosogatni a krém habosra verése előtt. Fordítva a mosogatás elmaradhatatlan és ha nem elég száraz, a fehérjét nem lehet jól felverni.)  A vajat habosra keverem 6 dkg porcukorral. Beleteszem a tojások sárgáját, hozzáadtam a másik zacskó vaníliacukrot és a citrom héját. Alaposan kikeverem, majd jöhet a tejfől bele, majd óvatosan több részletben a tojáshabot beleforgatom a krémba A megfőtt tésztát hideg vízben lehűtöm, leszűröm és alaposan lecsöpögtetem, majd összekeverem a krémmel. Kivajazott, zsemlemorzsával megszórt jénai aljába simítom a tészta harmadát. megszórom 4 dkg cukorral összekevert darált mákkal. Újabb réteg tészta következik, aminek a tetején elterítem a házi baracklevárt, végül befedem a megmaradt tésztával. Előmelegített sütőben 180 fokon 30 percig sütöm, majd a legmagasabb fokozaton addig (kb. 10 perc) pirítom a tetejét, míg ropogós nem lesz. A tálaláshoz megszórom kevés vaníliás porcukorral. 

17.jpg