Az idősödéssel együtt jár a memóriaromlás, ám ennek nem kell szükségszerűen így lenni. A memória karbantartásának számos módja van, erről majd más alkalommal írok, most vegyünk sorra néhány olyan egészséges és finom ennivalót, amely jó hatást gyakorol az emlékezőképességünkre is.

Avokádó

Az avokádó hozzájárul az agysejtek felpezsdítéséhez és javítja az agy vérellátását. Jó zsírokat és rengeteg omega 3 és 6 zsírsavat, K-vitamint és káliumot is tartalmaz – ezek mindegyik hozzájárul a stroke elleni védelemhez.
Snack is készülhet belőle: szeleteld vékony hasábokra, mártsd paprikával fűszerezett lisztba, tojásba, majd pankómorzsába (ez egészségesebb mint a zsemlemorzsa), tedd tepsibe, permetezd meg olivaolajjal és sűsd tepsiben 200 fokon 20 percig!

Étcsokoládé

Igen, orvosi szakvélemény szerint az antioxidánsokban gazdag fekete csokoládé mértékletes fogyasztása kifejezetten hozzájárul az egészség megörzéséhez, részint mert nagyon jó szorongásgátló, részint mert javítja az érrendszer működését, ez jó hatással van a kognitív funkciókra és fokozza az emlékezetet.
Bátran kipróbálhatod ízfokozóként, pl. a marhahús ízesítésére: 30 gr 80-85%-os fekete csokoládét reszelj bele a fűszerezésre szánt csilipaprikába és ezzel fűszerezd meg a húst.

Mogyoró- és diófélék

Minden dió- és mandulaféle remek ellenszere a demenciának,  mivel extra nagy mennyiségű E-vitamint tartalmaz, amely megvédi az agyat a szabad gyököktől.
Kezd a napot egy egészséges és finom banánturmix itallal, amibe teszel egy marékkal bármelyikből.

Paradicsom

A paradicsom nagy mennyiségben tartalmaz likopint, egy erőteljes antioxidánst, amely képes megvédeni az agysejteket a demenciától és különösen hatásosan véd az Alzheimer-kór kialakulástól.
Fogyassz mindennap bármilyen formában, nyersen, főzve, sütve, például olívaolajjal főzve, sovány szalonnával és rántottával.

Piros, kék bogyók

A fekete áfonya és a fekete ribizli magas C-vitamint tartalmaz, amely fokozza a mentális agilitást és véd az életkorral összefüggő agydegenerációtól.
Készíts reggelire egy pár marék bogyó zabpehely felhasználásval muffint (ehhez számos receptet találsz az interneten), amit útközben is megehetsz, ha kissé megcsúsztál a reggeli készülődésben.

Forrás: https://www.platinum-mag.co.uk/food-drink/eating-these-5-foods-could-boost-your-memory-dramatically/