Te is könnyebben kimerülsz az időjárási frontoktól és hajlamosít a depresszióra, amikor kevesebb a napfény, meghosszabbodnak az éjszakák, beköszönt az ősz? Íme öt lehetséges ok, és ellenszer erre:

1. Vashiány

A kimerültség hátterében gyakran vérszegénység áll. A vashiány sokkal gyakoribb a nőknél, mint a férfiaknál, tehát kimerültség esetén érdemes arra gondolnod, hogy lecsökkent szervezeted vastartalma. Megoldás: Gondoskodj a mindennapi vas utánpótlásról azáltal, hogy elegendő sötétzöld levelű zöldséget  (például vízitormát, spenótot, kelkáposztát) fogyasztasz. További lehetőséget biztosítanak extra vasbevitelre a húsfélék (különösen a máj), a hüvelyesek és a teljes kiörlésű gabonafélék. Ha erős a gyanűd, hogy szervezeted vashiányos, érdemes tanácskozni erről a háziorvosoddal, aki szükség esetén felír neked étrendkiegészítőként vasat.

2. Lefekvés előtti nagy zabálás

Nyugtalanul alszil és nehezen ébredsz reggelente? Lehet, hogy túl sokat ettél lefekvés előtt, és ezzel alaposan túlterhelted emésztőrendszered, egész éjjel munkára fogtad, ami megzavarja a nyugodt pihenésedet. Megoldás: Kevesebbet egyél többször és lehetőleg lefekvés előtt 2-4 órával már ne egyél semmit. Így az intenzív bélműködés nem fogja megakadályozni sem az elavásodat, sem a nyugodt pihenésedet.

3. Kevés folyadékbevitel

Akármilyen banálisnak tűnik, de lehet, hogy a kimerülés hátterében a kiszáradás állhat. Ha nem iszol elegendő folyadékot, könnyebben megszédülhetsz és leeshet a vérnyomásod és ez okozza a fáradékonyságot, kimerülést. Megoldás: Szervezeted folyamatos hidratálása érdekében legalább 6-8 pohár tiszta vizet igyál meg naponta, egyenletesen elosztva, étkezés előtt és után, esetleg két étkezés között is.

4. Túl sok alkohol

Orvosok is javasolják egy pohár jó minőségű vörösbor elfogyasztását vacsora után, ám a mértéktelen alkoholfogyasztás után lehet, hogy ágyba kívánkozol és könnyen el is alszol, ám az éjszakád nem lesz nyugodt. Azért van ez, mert az alkohol megzavarja az alvás REM ciklusait, kevésbé mélyen tudsz csak aludni és fáradtnak érzed magad reggel, hiába aludtál nyolc vagy akár ennél is több órán keresztül. Megoldás: Maradj meg a vacsora utáni egy pohárnál, koccintgatni alkoholmentes itallal is lehet!

5. Stressz és szorongás

A stressz és a szorongás elősegíti a megfázást és az influenzát és megnehezítheti az elalvást. Megoldás: Ha nem tudod elkerülni, ami stresszt vagy szorongást vált ki benned, meg kell találnod a számodra hatásos ellenszert. Ez lehet valamilyen fizikai levezetés (futás, jóga, tánc) relaxálás, szaunázás, zenehallgatás, de lehet, hogy meg kell tanulnod meggyőzően nemet mondani, mielőtt mások rád testálnák a feladataikat.

https://www.platinum-mag.co.uk/health/5-tips-for-when-youre-feeling-run-down/ nyomán