Édesapám november 21-én halt meg, ami egybeesik fiam névnapjával. Hogy a fekete és pirosbetüs esemény ne mosódjon össze, Márton napkor emlékezünk Édesapámra. Ennek az az oka, hogy az oroszországi fogságból Márton nap táján ért haza, és édesanyja egy ketrecben nevelgetett minden évben libát arra az esetre, ha egyszer végre megérkezne. Szegény liba azonnal pecsenyéstálra került, és attól kezdve Édesapám számára a liba a legkedvesebb ételek egyike lett. Évek óta Esztergomban, a Csülök csárdában jöttünk össze Márton  napkor, idén azonban 12 fős otthoni libalakomát tervezek a következő fogásokkal:

  • Előételnek feltálalom a család kedvencét, libamájpástétomot kalácskanapén birsalmasajttal, dióval.
  • A libalevesben puhára főzöm a sütnivaló libacombokat és egy-egy csomag libabelsőséget és libanyakat. Ezeket nem hagyom benne, hanem leszűröm és a gyönyörűen átlátszó aranysárga leveshez csak cérnametéltet és a benne főtt zöldségek egy részét tálalom fel külön tálban.
  • Kétféle főétel lesz: 1. sült libacomb párolt lilakáposztával és libatepertős-lilahagymás burgonya-flánnal. 2. Ludaskása bulgurral, roppanos paradicsommal, paprikával, uborkával a levesben főtt aprólékból és egy combból valamint libazsírban párolt zöldborsóból és sárgarépából.
  • Desszertnek beszerzek egy kisebb (8 személyes) lúdlábtortát és lesz még házisütemény, amit a menyem készít.