Olivér fiam két kedvence közül a cigánypecsenye kerül ma terítékre (a másik a brassói aprópecsenye). Sokat böngésztem a recepteket, mire néhány éve sikerült egyet találni, ami a család valamennyi tagja körében osztatlan sikert arat:

Cigánypecsenye tepsis burgonyával, káposztasalátával

Hozzávalók: Cigánypecsenyéhez: 8 szelet sertéstarja, 40 dkg kenyérszalonna, 4 evőkanál olaj, 8 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál különböző mustár (pl. bolgár és orosz mustár keveréke), 2 evőkanál fűszerpaprika, bors, só. Tepsis burgonyához: 2 kg apróbb krumpli, sűltkrumpli-fűszersó. Káposztasalátához: 1 kis fej káposzta, ecet, só, örölt fehérbors és kömyénymag, cukor, fokhagyma.

Elkészítése: Előző este a húst vékonyra (maximum 1 ujjnyi vastagságúra) szeletelem és nem klopfolom ki. Egy tálban összekeverek 4 evőkanál olajat, 4 gerezd fokhagymát a mustárral. Rászórom a fűszerpaprika felét, sózom, borsozom. Sütőecsettel jó vastagon megkenem a tarják mindkét oldalát. Egész éjjel érelelem ebben a pácban a húst a hűtőben.
A krumplit meghámozom hosszában négyfelé vágom, alaposan meghintem sültkrumpli-fűszersóval, kézzel alaposan összekeverem és 200 C-fokra felfűtött sütőben kb. 40-45 perc alatt megsütöm. 10-15 percenként alaposan megrázogatom, hogy minden oldala egyenletesen süljön. Az utolsó negyedórában rákapcsolom a légkeverést, hogy ropogósra piruljon. Míg sűl a krumpli, elkészítem a káposztasalátát: Legyalulom a káposztát, és elkészítem a salátalevet ecettel, sóval borssal, cukorral, őrölt koménymaggal, fokhagymával és belenyomkodom a gyalult káposztát. Mehet a hűtőbe tálalásig. Mielőtt az asztalra tenném, öt-hat kanál forró szafttal meglocsolom és még egyszer alaposan összeforgatom. Tejfölt és frissen vágott kaprot kínálok hozzá (ezt nem keverem bele, mert nem minden családtag szereti).
A cigánypecsenye frissensült, ezért ezt hagyom utoljára. Elsőként kisütöm a szalonnát. Mindenkire egy darabot számolva félújnyi szeleteket vágok és a szélét egy centinként bevagdosom a háromnegyed-részig (ettől fog sütés közben szépen kinyílni és felkunkorodni). Mindkét oldalán alaposan megpirítom a szeleteket, vigyázva, hogy meg ne égjen. Egy lapos tányérba pirospaprikát szórok. Kivéve a szalonnaszeleteket a serpenyőből, a tetejüket belemártom a paprikába és félreteszem a tálalásig. A szalonnákból kisült zsírt egy kicsit hagyom meghülni, majd jöhetnek a húsok: mindegyiket mindkét oldalán 4-5 percig sütöm, hogy finom, szaftos, omlós hús legyen a végeredmény, nem cipőtalp.
A kisült, ropogós fűszeres krumplikat egy nagy tálba teszem, tetejére helyezzem a húsokat, megkenve őket a másik fél adag zúzott fokhagymával, és megkoronázom a fűszerpaprikába mártott füstölt szalonnával.