Előétel: Szerencse malacka

Hozzávalók: 8 malackához: 1 csomag Tante Fanny friss pizzatészta 400 g, egész bors a szemekhez. Töltelék variáció 1: 120 g szalonna kis kockákra vágva, 3 ecetes uborka, 100 g tejföl. Töltelék variáció 2: 100 g krémsajt, 30 g paprika, 120 g szalonna, 1 evőkanál torma (Megjegyzés: tölteléknek csak a képzelet és az otthon fellelhető nyersanyag szabhat határt!)

Elkészítés: A sütőt alsó-/ felső sütésen 200°C-ra előmelegítem, Összekeverem a töltelékhez a kiválasztott hozzávalókat. A tésztát kiveszem a hűtőből és a sütőpapírral együtt kitekerem 16 db ø 6 cm és 8 db ø 3 cm kört szaggatok ki. A maradék tésztából orrlyukakat és füleket formázok. 8 db nagyobb tésztakörre 1-1 kanál tölteléket teszek és a maradék 8 tészta darabot ráillesztem, a széleket jól összenyomva. A 3 cm nagyságú köröket a töltött tészta korongokra tapasztom. Az orrlyukakat és a füleket is ráillesztem és a borssal szemeket formázok. A malackákat a sütő középső sínén kb. 20 perc alatt aranybarnára sütöm.
Előzőleg A4-es papírból 1,5 cm-es csíkokat vágok, mindegyikre kézzel ráírok a jókívánságokból egyet, összesodrom akkorára, hogy a fülecskén lévő lyukba bele tudjam állítani.
Íme a választható jókívánságok (Forrás: https://lotusz.cafeblog.hu/…/03/uzenetek-kinai-szerencsesut…):

  1. Lelkem gyémántkemény akarata bármikor könnyedén meg tudja rázni a lehetetlenség fáját. /Sri Chinmoy/
  2. Nézz szét magad körül: annyi minden van az életben, ami arra vár, hogy felfedezd és örülj neki!
  3. Gondolj arra, hogy a boldogság nem attól függ, hogy ki vagy, mi vagy, pusztán attól függ, hogy te mit gondolsz magadról. /Dale Carnegie/
  4. Az élet abból áll amire az ember egész nap gondol. /Ralph Waldo Emerson/
  5. Ha megbántanak nem számít, hacsak nem rágódsz rajta. /Konfucius/
  6. Törd meg rossz szokásaidat, elhagyva azokat. Erősítsd meg jó szokásaidat, megbecsülve azokat. /Sri Chinmoy/
  7. A világ utat nyit annak, aki tudja, hogy hova tart. /Ralph Waldo Emerson/
  8. A türelem az elégedettség kulcsa. /Mohamed/
  9. A barátok méltányolják egymás erejét, és ellensúlyozzák egymás gyengeségeit.
  10. A lelkesedés lelkesedést szül. /Henry Wadsworth Longfellow/
  11. Apróságokból lesznek a nagy dolgok. /Holland közmondás/
  12. A barátságot ápolni kell. /Joannes Stobaios/
  13. Az önbizalom a siker első titka. /Ralph Waldo Emerson/
  14. Ha veszel, megtelik a kezed, ha adsz, megtelik a szíved. /Margarete Seemann/
  15. A tűz él, a víz mesél, a szél száll, a Föld szép és tiéd. Vigyázz a természetre, meríts erőt belőle!
  16. Az élet csak akkor nyújt boldogságot, ha te magad akarod. Az élet csak teret és időt kínál, melyet neked kell kitöltened. /Kínai közmondás/
  17. A sikeres élethez nem kell más, mint humor, szerencse és néhány jó barát.
  18. Az új napra mindig úgy tekints, mint ami újabb kihívást tartogat.
  19. Ha boldog akarsz lenni, találd meg azt, amit kedvvel csinálsz és vesd bele magad teljes szívvel.
  20. Nem baj, hogy lassan jársz, csak az a baj, ha egy helyben állsz. /Kínai közmondás/
  21. Ha nem bízol a jövőben, jusson eszedbe, hogy eddig még mindig boldogultál valahogy.
  22. Kívánd, kérd, higgy és megkapod. /Stella Terril Mann/
  23. A boldog élet kulcsa a lelki béke. /Marcus Tullius Cicero/
  24. Mindig azt keresd, kutasd, mi lelkedben boldog dalt fakaszt.
  25. A szerelemnél nincs jobb szépítőszer. /Louisa May Alcott/
  26. Lásd meg a szépséget, és élj együtt a bölcsességgel. /Jiddis közmondás/
  27. A megelégedés a legnagyobb kincs. /Angol közmondás/
  28. Gyakran az élet egyszerű örömei nyújtanak a legnagyobb élvezetet.
  29. Talán nem tudod pontosan, merre tartasz, de abban biztosnak kell lenned, hogy ki vagy.
  30. A cicám sokkal mulatságosabb, mint a legtöbb ember, akivel együtt kell élnem. /Lady Sydney Morgan/
  31. Nem az a boldogság, ha sokat szerzel, hanem ha a kevéssel is beéred. /Marguerite Gardiner, Blessington grófnője/
  32. Kevés vágy, lendületes lélek; sok gond, gyenge egészség.
  33. Akinek a szerelem a leggyengébb pontja, az a világ legerősebb embere.
  34. Senki sem tud nekem kárt okozni, magamon kívül.
  35. A szemétdombon lévő gyémánt még mindig értékes gyémánt.
  36. Semmi orvosság fogyasztás felér egy közepes orvossal.
  37. Aki nem tud szembenézni a múltjával, arra van ítélve, hogy örökké megismételje.
  38. Megosztva szívben, megosztva gyakorlatban.
  39. Még a legjobbaknál is találhatók jobbak.
  40. Az őszinteség azt jelenti, hogy azt mondod, amit gondolsz, és azt csinálod, amit mondasz.
  41. Ha őszintén vágysz a boldogságra, tanulj meg uralkodni a gondolataidon.
  42. Jobb a földön járni, mint alatta feküdni.
  43. Ha süket a fül, a szív a bánattól megmenekül.
  44. Szívességgel magadnak teszel szívességet.
  45. A tízezer mérföldes utazás is egyetlen lépéssel kezdődik.
  46. Bánj mindenkivel úgy, ahogy szeretnéd, hogy Veled bánjanak.
  47. Ne problémázz a jövőn, éld meg a jelent.
  48. Ne félj az árnyaktól, csak azt jelentik, hogy fény van a közelben.
  49. Ne hagyd, hogy az irányításodon kívül álló események szétrombolják az életed.
  50. A Káoszban engedd el a Káoszt. Tekints rá úgy, mint új tapasztalatra, ami egy magasabb jóhoz vezet.
  51. Nem lehet mindenki a barátod, de lehet mindenki a tanítód.
  52. Ha nagy csónakot használsz, nagy lesz az adósságod.
  53. Az ész téved, az érzés soha.
  54. Aki magát ócsárolja, ne várjon másoktól dicséretet.
  55. Az áldás sohasem jön párosával, és a baj sohasem jön egyedül
  1. Az áldás sohasem jön párosával, és a baj sohasem jön egyedül

Kijevi Szoljanka leves

Hozzávalók: 1 kanál sertészsír, 1 db vöröshagyma,5 dkg füstölt szalonna, 30 dkg sertéshús, 40 dkg marhahús, 1 pár virsli, 10 dkg sonka, 25 dkg savanyú káposzta, 10 dkg vegyes leveszöldség, 20 dkg csemege uborka, só, bors, 1 húsleveskocka, 1 tojássárgája, 1 dl tejföl, citromlé,1 kanál kapribogyó, 1 csomó zöldpetrezselyem,

Elkészítés: Elsőként kisütöm az apróra vágott füstöltszalonnát, kiveszem egy kis tálba és majd a végén adom hozzá a leveshez. A szalonnazsírban üvegesre pároloma finomra vágott hagymát, hozzáadom az apróra vágott virslit, a húsokat és a sonkát és egy kicsit együtt párolom. Kb. 1 1/2 liter vízzel felengedem, hozzáteszem a feldarabolt, megtisztított zöldséget, sózom, borsozom, beledobom a leveskockát és takaréklángon fedő alatt puhára főzöm. A levesestálban elhabarom a tojássárgáját a tejföllel, hozzáadom a finomra vágott zöldpetrezselymet, majd állandó keverés mellett rászedem a forró levest.

Csirkemáj baconben, zöldséges bulgurral

Hozzávalók: 50 dkg csirkemáj, 20 dkg szeletelt bacon, 3 ek mustár, olaj, 2 tk majoránna, 2 tk őrölt bors

Elkészítés: A csirkemájat megmosom, megtisztítom. Egy kisebb tálkában elkeverem a mustárt a borssal és a majorannával. A bacon szeleteket megkenem a fűszeres mustárral, a csirkemáj köré tekerem és lapos tűzálló tálba helyezve sütőbe rakom. 200 fokon addig sütöm, amíg illatozni kezd, illetve amíg a bacon megpirul (kb.15 perc alatt). Közben a bulgurt lepirítom olívaolajon, majd kétszeres mennyiségű meleg vízzel felöntöm. Beleteszek ízlés szerint kockára vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert, esetleg borsót, zöldbabot. Sózom  borsozom, felforralva kis ideig főzöm, majd ha félpuha, beleteszem a petrezselyem zöldjét apróra vágva. A tűzről levéve, lefedve hagyom párolódni. Kovászos uborkával fogyasztható.

Csokoládé fondü

Kaptam egy csodaszép fondü készítőt, így kipróbálom desszertként a csokifondüt.
Hozzávalók: ananász, mandarin, kivi, banán, pekánt dió mártogatni, a csokialaphoz 80 %-os étcsokoládé, tejszín, triplisec, vaj

A tejszint felmelegítem, beletördelem a csokidarabkákat, kevés vajjal selymessé teszem (olyan sűrűnek kell lennie, mint a tortabevonó masszának, így nagyon kevés tejszínnel kezdem és csak akkor adok még hozzá, ha szükséges). Vannak apró tálkáim, amire a gyümölcsöket mindenkinek előkészítem és felfogja a lecsöppenni készülő csokit.