Előétel: Szerencse malacka
Hozzávalók: 8 malackához: 1 csomag Tante Fanny friss pizzatészta 400 g, egész bors a szemekhez. Töltelék variáció 1: 120 g szalonna kis kockákra vágva, 3 ecetes uborka, 100 g tejföl. Töltelék variáció 2: 100 g krémsajt, 30 g paprika, 120 g szalonna, 1 evőkanál torma (Megjegyzés: tölteléknek csak a képzelet és az otthon fellelhető nyersanyag szabhat határt!)
Elkészítés: A sütőt alsó-/ felső sütésen 200°C-ra előmelegítem, Összekeverem a töltelékhez a kiválasztott hozzávalókat. A tésztát kiveszem a hűtőből és a sütőpapírral együtt kitekerem 16 db ø 6 cm és 8 db ø 3 cm kört szaggatok ki. A maradék tésztából orrlyukakat és füleket formázok. 8 db nagyobb tésztakörre 1-1 kanál tölteléket teszek és a maradék 8 tészta darabot ráillesztem, a széleket jól összenyomva. A 3 cm nagyságú köröket a töltött tészta korongokra tapasztom. Az orrlyukakat és a füleket is ráillesztem és a borssal szemeket formázok. A malackákat a sütő középső sínén kb. 20 perc alatt aranybarnára sütöm.
Előzőleg A4-es papírból 1,5 cm-es csíkokat vágok, mindegyikre kézzel ráírok a jókívánságokból egyet, összesodrom akkorára, hogy a fülecskén lévő lyukba bele tudjam állítani.
Íme a választható jókívánságok (Forrás: https://lotusz.cafeblog.hu/…/03/uzenetek-kinai-szerencsesut…):
- Lelkem gyémántkemény akarata bármikor könnyedén meg tudja rázni a lehetetlenség fáját. /Sri Chinmoy/
- Nézz szét magad körül: annyi minden van az életben, ami arra vár, hogy felfedezd és örülj neki!
- Gondolj arra, hogy a boldogság nem attól függ, hogy ki vagy, mi vagy, pusztán attól függ, hogy te mit gondolsz magadról. /Dale Carnegie/
- Az élet abból áll amire az ember egész nap gondol. /Ralph Waldo Emerson/
- Ha megbántanak nem számít, hacsak nem rágódsz rajta. /Konfucius/
- Törd meg rossz szokásaidat, elhagyva azokat. Erősítsd meg jó szokásaidat, megbecsülve azokat. /Sri Chinmoy/
- A világ utat nyit annak, aki tudja, hogy hova tart. /Ralph Waldo Emerson/
- A türelem az elégedettség kulcsa. /Mohamed/
- A barátok méltányolják egymás erejét, és ellensúlyozzák egymás gyengeségeit.
- A lelkesedés lelkesedést szül. /Henry Wadsworth Longfellow/
- Apróságokból lesznek a nagy dolgok. /Holland közmondás/
- A barátságot ápolni kell. /Joannes Stobaios/
- Az önbizalom a siker első titka. /Ralph Waldo Emerson/
- Ha veszel, megtelik a kezed, ha adsz, megtelik a szíved. /Margarete Seemann/
- A tűz él, a víz mesél, a szél száll, a Föld szép és tiéd. Vigyázz a természetre, meríts erőt belőle!
- Az élet csak akkor nyújt boldogságot, ha te magad akarod. Az élet csak teret és időt kínál, melyet neked kell kitöltened. /Kínai közmondás/
- A sikeres élethez nem kell más, mint humor, szerencse és néhány jó barát.
- Az új napra mindig úgy tekints, mint ami újabb kihívást tartogat.
- Ha boldog akarsz lenni, találd meg azt, amit kedvvel csinálsz és vesd bele magad teljes szívvel.
- Nem baj, hogy lassan jársz, csak az a baj, ha egy helyben állsz. /Kínai közmondás/
- Ha nem bízol a jövőben, jusson eszedbe, hogy eddig még mindig boldogultál valahogy.
- Kívánd, kérd, higgy és megkapod. /Stella Terril Mann/
- A boldog élet kulcsa a lelki béke. /Marcus Tullius Cicero/
- Mindig azt keresd, kutasd, mi lelkedben boldog dalt fakaszt.
- A szerelemnél nincs jobb szépítőszer. /Louisa May Alcott/
- Lásd meg a szépséget, és élj együtt a bölcsességgel. /Jiddis közmondás/
- A megelégedés a legnagyobb kincs. /Angol közmondás/
- Gyakran az élet egyszerű örömei nyújtanak a legnagyobb élvezetet.
- Talán nem tudod pontosan, merre tartasz, de abban biztosnak kell lenned, hogy ki vagy.
- A cicám sokkal mulatságosabb, mint a legtöbb ember, akivel együtt kell élnem. /Lady Sydney Morgan/
- Nem az a boldogság, ha sokat szerzel, hanem ha a kevéssel is beéred. /Marguerite Gardiner, Blessington grófnője/
- Kevés vágy, lendületes lélek; sok gond, gyenge egészség.
- Akinek a szerelem a leggyengébb pontja, az a világ legerősebb embere.
- Senki sem tud nekem kárt okozni, magamon kívül.
- A szemétdombon lévő gyémánt még mindig értékes gyémánt.
- Semmi orvosság fogyasztás felér egy közepes orvossal.
- Aki nem tud szembenézni a múltjával, arra van ítélve, hogy örökké megismételje.
- Megosztva szívben, megosztva gyakorlatban.
- Még a legjobbaknál is találhatók jobbak.
- Az őszinteség azt jelenti, hogy azt mondod, amit gondolsz, és azt csinálod, amit mondasz.
- Ha őszintén vágysz a boldogságra, tanulj meg uralkodni a gondolataidon.
- Jobb a földön járni, mint alatta feküdni.
- Ha süket a fül, a szív a bánattól megmenekül.
- Szívességgel magadnak teszel szívességet.
- A tízezer mérföldes utazás is egyetlen lépéssel kezdődik.
- Bánj mindenkivel úgy, ahogy szeretnéd, hogy Veled bánjanak.
- Ne problémázz a jövőn, éld meg a jelent.
- Ne félj az árnyaktól, csak azt jelentik, hogy fény van a közelben.
- Ne hagyd, hogy az irányításodon kívül álló események szétrombolják az életed.
- A Káoszban engedd el a Káoszt. Tekints rá úgy, mint új tapasztalatra, ami egy magasabb jóhoz vezet.
- Nem lehet mindenki a barátod, de lehet mindenki a tanítód.
- Ha nagy csónakot használsz, nagy lesz az adósságod.
- Az ész téved, az érzés soha.
- Aki magát ócsárolja, ne várjon másoktól dicséretet.
- Az áldás sohasem jön párosával, és a baj sohasem jön egyedül
Kijevi Szoljanka leves
Hozzávalók: 1 kanál sertészsír, 1 db vöröshagyma,5 dkg füstölt szalonna, 30 dkg sertéshús, 40 dkg marhahús, 1 pár virsli, 10 dkg sonka, 25 dkg savanyú káposzta, 10 dkg vegyes leveszöldség, 20 dkg csemege uborka, só, bors, 1 húsleveskocka, 1 tojássárgája, 1 dl tejföl, citromlé,1 kanál kapribogyó, 1 csomó zöldpetrezselyem,
Elkészítés: Elsőként kisütöm az apróra vágott füstöltszalonnát, kiveszem egy kis tálba és majd a végén adom hozzá a leveshez. A szalonnazsírban üvegesre pároloma finomra vágott hagymát, hozzáadom az apróra vágott virslit, a húsokat és a sonkát és egy kicsit együtt párolom. Kb. 1 1/2 liter vízzel felengedem, hozzáteszem a feldarabolt, megtisztított zöldséget, sózom, borsozom, beledobom a leveskockát és takaréklángon fedő alatt puhára főzöm. A levesestálban elhabarom a tojássárgáját a tejföllel, hozzáadom a finomra vágott zöldpetrezselymet, majd állandó keverés mellett rászedem a forró levest.
Csirkemáj baconben, zöldséges bulgurral
Hozzávalók: 50 dkg csirkemáj, 20 dkg szeletelt bacon, 3 ek mustár, olaj, 2 tk majoránna, 2 tk őrölt bors
Elkészítés: A csirkemájat megmosom, megtisztítom. Egy kisebb tálkában elkeverem a mustárt a borssal és a majorannával. A bacon szeleteket megkenem a fűszeres mustárral, a csirkemáj köré tekerem és lapos tűzálló tálba helyezve sütőbe rakom. 200 fokon addig sütöm, amíg illatozni kezd, illetve amíg a bacon megpirul (kb.15 perc alatt). Közben a bulgurt lepirítom olívaolajon, majd kétszeres mennyiségű meleg vízzel felöntöm. Beleteszek ízlés szerint kockára vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert, esetleg borsót, zöldbabot. Sózom borsozom, felforralva kis ideig főzöm, majd ha félpuha, beleteszem a petrezselyem zöldjét apróra vágva. A tűzről levéve, lefedve hagyom párolódni. Kovászos uborkával fogyasztható.
Csokoládé fondü
Kaptam egy csodaszép fondü készítőt, így kipróbálom desszertként a csokifondüt.
Hozzávalók: ananász, mandarin, kivi, banán, pekánt dió mártogatni, a csokialaphoz 80 %-os étcsokoládé, tejszín, triplisec, vaj
A tejszint felmelegítem, beletördelem a csokidarabkákat, kevés vajjal selymessé teszem (olyan sűrűnek kell lennie, mint a tortabevonó masszának, így nagyon kevés tejszínnel kezdem és csak akkor adok még hozzá, ha szükséges). Vannak apró tálkáim, amire a gyümölcsöket mindenkinek előkészítem és felfogja a lecsöppenni készülő csokit.