Paradicsomleves betűtésztával

Mivel a második fogás nagyon kalóriadús, nagyon könnyű leves illik hozzá, ezért jó választás a menzás emlékeket idéző betütésztás paradicsomleves.  A legjobb hozzá a saját eltevésü paradicsomlé, de a termelői piacon beszerzett is nagyon megfelel. Egy kis fej hagymát nagyon apróra vágok, megdinsztelem egy kanál libazsírban. Van aki liszttel berántja, én általában semmilyen levest nem rántok be, viszont mindegyikbe teszek egy vagy két tyúkhúsleveskockát. Sózom, borsozom és kevés cukrot szórok bele, ami elveszi a leves savasságát. Hozzáadom a paradicsomlét. A paradicsomos ételek fűszere a bazsalikom, amiből a friss zöld az igazi, de a szárított is megteszi. Ha jól összeforrt, belefőzöm a betütésztát. Nagyjából negyedóra alatt elkészül.

Tartiflette, a savoyai rakott burgonya

A recept Franciaországon belül Savoya régióból származik, amit neve is jelez: a tartifle ugyanis nem más, mint a burgonya savoyai elnevezése. Olyan mint a mi rakott krumplink luxusban élő, testes, sajtos nénikéje. Nagyjából ötezer kalória lehet, de egyszer mindenképpen el kell készítenie mindenkinek, annyira krémes és szaftos – a legjobb kuckózós komfort kaja a hideg őszi-téli napokra!

Hozzávalók (6 főre): 10 dkg füstölt szalonna, 2 közepes db fehér hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 dl fehérbor, 3 dl habtejszín, bors, só, 80 dkg burgonya, 40 dkg sajt (Reblochon vagy camembert és brie)

Elkészítés: A burgonyát héjában megfőzöm, meghámozom és egy éles késsel fél centiméter vékonyra karikázom.  Az apróra kockázott szalonnát zsírjára pirítom, majd hozzáadom a finomra aprított vöröshagymát és a lereszelt fokhagymát. Mérsékelt lángon, gyakran megkeverve üvegesre pirítom. Ehhez az alaphoz hozzáöntök 1 dl fehérbort és a tejszín felét. Sózom, borsozom, majd addig főzöm, amig jól besűrűsödik. Kivajazott jénai tál vagy cserépedény alján szétterítem a tejszínes hagyma felét, beborítom a burgonyakarikák harmadával és a szeletekre vágott sajt felével. Utána ismét egy réteg burgonya következik, erre jön a tejszínes hagyma maradéka, amit még 1-1,5 deci tejszínnel is meglocsolok. Végezetül jöhet az utolsó adag főtt burgonya, amit a sajt másik felével borítok be. Hideg sütőbe teszem, és ha eléri a 185°C-os sütési hőfokot, 15-20 perc alatt készre sütöm.