Kitünő programok, amelyeket akár külföldi vendég nélkül is érdemes betervezni családi vagy baráti programként!
Forrás: https://welovebudapest.com/toplistak/hova-vidd-kalandvagyo-kulfoldi-ismerosodet-aki-varatlanul-meglatogat-a-hetvegen-es-meg-sosem-jart-budapesten/?fbclid=IwAR001-SBmgFZMQCzMuGWFUdzrfdWO1ToTJvln5UsoF36s_PvrToWyVfWHEw
Fotó : Csudai Sándor / WLB
Budapest, városnézés
Játszunk el a gondolattal – mert veled is megtörténhet –, hogy a címben ábrázolt helyzet előáll. Mit teszel annak érdekében, hogy a Budapestet megismerő barátod minél teljesebb képet kapjon a városról, annak ellenére, hogy egy hétvége nem több egy gyorstalpalónál? Az alábbiakban egy lehetséges forgatókönyvet vázolunk fel annak érdekében, hogy még véletlenül se a szokásos köröket fusd.
Budapest ugyan szép város, de egy háromnapos, célzott városnézéssel minden időnk elmenne a kötelező látnivalókra. Bár így ismerősünk tisztába jön azzal, hogy a főváros gyönyörű, tele szebbnél szebb épületekkel, de a színfalak mögé biztos, hogy nem fog belátni, pedig mint kalandvágyó fiatalember elsősorban nem erre vágyik. Hanem a kiskapukra, a hátsó udvarokra, meg arra, hogy a város mélyére jusson el, ahova inkább csak a helyiek mennek. A várost jellemző, egyedi hangulatokat szeretné megismerni, vagány élményeket szerezni, és meglátni az útikönyveken túli alternatív Budapestet. Persze várost nézni is lehet ebben az alteros szellemben, csak meg kell találni hozzá a megfelelő csatornát, mint amilyen a Rent A Trabant Budapest vagy a Budapest TukTuk.

 

Vigyázat, hétvégi programajánlatunk erősen szubjektív!

Péntek Szombat Vasárnap

PÉNTEK

  • Lábunk alatt a város

Amikor kedves ismerősünk megérkezik Budapestre, és letudjuk a kötelezőt, vagyis a cucca lepakolását a szállásán, egyből egy welcome drinknek is beillő panorámanézésre invitáljuk, mert az bárki számára kihagyhatatlan élmény. Mivel a Gellért-hegyet célozzuk meg, érdemes azt úgy megközelíteni, hogy átsétálunk valamelyik hídon. A Szabadság hidat választjuk, melynek közepére érve megállunk, hogy barátunk jobbra, majd balra fordulva rácsodálkozhasson a budapesti rakpartok szépségére. Aztán irány a Döbrentei térhez közeli Sánc utca.

Fotó: Bódis Krisztián / WLB

Pár perc sétát követően jutunk el a Filozófusok kertjéhez közel fekvő Kilátókő-szoborig, ahol Buda királyfi és Pest királykisasszony őrködnek a város felett, és ahonnan nemcsak a Budai Várra nyílik pazar panoráma, hanem a pesti rakpartra és a belvárosra is. Már ennyiből is levehető egy idegen számára, hogy Budapest bizony egy hibáival együtt is csodaszép város.

  • Azért együnk is valahol!

Miután alaposan megmerítkeztünk a látványban, újabb pár perces sétát követően felkereshetjük a közeli Szirtes utcában található cuki kis kávézót és delikáteszboltot, a Fügét, ahol egy jólesően energetizáló tejes kávé elfogyasztása mellett a bendőnket is megtömhetjük jóféle gourmet szendvicsekkel, salátákkal és sütikkel, sőt a bolt részben még vásárolhatunk is ezt-azt későbbre a különféle minőségi élelmiszerekből.

Fotó: Szabó Gábor / WLB
  • Romkocsmák a város szívében

A budapesti éjszaka évszaktól függetlenül mindig sűrű, és ezt a tényt külföldön is mindenfelé jól tudják, nem véletlenül keresi fel mindenki, aki csak ide jön a belváros bulinegyedtől és puboktól hangos utcáit és tereit. Budapest a romkocsmák városa, és a tételt bizonyítandó egy jellemző romkocsmába visszük el az ismerősünket, akinek, ha bevállalósabb, még egy rendes kocsmatúrát is szervezhetünk, hogy minél teljesebb képet kapjon a főváros romkocsmahálózatáról. Meg eleve, ne legyünk képmutatók, mi egy kocsmákban, pubokban, borozókban erős nemzet vagyunk – miért ne legyünk hát büszkék erre is?

 

Ha a túra mellett döntünk, akkor érdemes időben és térben távolról indítani, egy igazi klasszikussal, a Csengery utcai Pótkulccsalhogy külföldi ismerősünk képet kapjon arról, honnan is indult ez az egész, valamikor az ezredforduló tájékán (a Pótkulcs az elsők között, 2001-ben nyitott). Aztán persze beljebb megyünk, és sorra veszünk pár további alapvetést.

PótkulcsFotó: Mudra László / WLB

Jókai téri Kiadóban kicsit megpörgetjük az estét, majd a közeli Zsivágóban folytatjuk, az Andrássy út másik oldalán, ahol a jófajta orosz konyak mellé kérhetünk még egy ízletes házi pirogot is. Aztán jöhetnek sorra a többiek: a helyi hipszterek törzshelye, a galériás Telep, és a kicsit arrébb megbúvó kis zug, a Hivatal a Madách tér legvégében, majd következik a Kisüzem mélyalteros bája, arra meg a bohém Dzzs Bár, és elnézhetünk a budapesti indie-szubkultúra paradicsomába, a Beat On The Bratbe is. Majd mielőtt egy kilépővel pontot tennénk az éjszaka végére a becsület elsüllyesztésére is alkalmas Krimóban, még benézünk a Szimplába egy körre, elvégre, ha van kezdő- és végpontja a romkocsmáknak Budapesten, akkor mégiscsak ez az.

SZOMBAT

  • Irány a természet!

 

Mivel mással is lehetne felpörgetni egy fáradtan induló napot, mint mozgással, a főváros és környéke pedig nagyon is alkalmas erre, pláne, hogy a budai hegyek nemcsak túrázásra jók, hanem még gyönyörűek is. A külföldi ismerősünket elvihetjük például egy klasszikus körre, amit Zugligetből indítunk el.

Fotó: Koncz Márton / WLB

Feltelepszünk a Libegőre, és a villák sora fölött úszva ellebegünk egészen a János-hegyig, ahol természetesen ki nem hagynánk az Erzsébet-kilátó legtetejéről elénk táruló, nem hétköznapi panorámát. Innen egy könnyű erdei sétát követően jutunk el a Normafáig, ahol miután elfogyasztunk egy tálca méretű lángost meg két rétest, lesétálunk a Fogaskerekű svábhegyi megállójáig, érintve útközben a Normafa Víztorony gigantikus épületét. Alternatív megoldás lehet a Budakeszi Vadaspark, ahova szintén gyalogolni kell, de közel sem annyit, mint az imént vázolt túrán. Itt erdei környezetben nézegethetünk állatokat, sőt párat még meg is simogathatunk.

  • Pihenjünk meg egy békebeli presszóban, aztán flipperezzünk!

Visszatérve a városba a Bem téren kipihenjük a kirándulás fáradalmait, nem máshol, mint Buda első számú retró presszójában, a Bambiban. Erősen ajánlott a hely nosztalgikus ételspecialitása, az uzsonnának is kiváló virsli-mustár-fehér kenyér kombó.

 

Innen egy olyan helyre látogatunk el, aminek nem nagyon van párja szerte a nagyvilágban. Az Újlipótvárosban található Flippermúzeum a XIX. századi elődökön át egészen a legújabb, ultramodern darabokig veszi át a méltán népszerű játék történetét, de a flipperhez méltó laza és könnyed módon, ráadásul a 140 darabos gyűjtemény majdnem minden darabja ki is próbálható.

Fotó: Balkányi László / WLB

 

  • Fedezzük fel az autentikus és az újhullámos borozókat!

A magyar bornemzet, így az a vélemény, mely szerint a város igazi bukéját a borozók adják meg, abszolút megállja a helyét. Az I. kerületben, a Corvin téri Mátra borozóval például nem lehet mellélőni, igazi retró ínyencség fa lambériával, csipketerítővel, kimért italokkal, kötényes bácsival a pult mögött, és hamisítatlan magyaros kajákkal, konkrétan sült kolbásszal meg hurkával, ami elég jól csúszik a bor mellé. Ugyanilyen jó választás a XI. kerületben lévő klasszikus, a Borpatika, ahol a városban egyedülálló módon méretes gépsonkatálat rendelhetünk a bor mellé, illetve a Gellért téri tényező, a Palack, ami ízléssel egyesíti az eleganciát az egyszerű faasztalos dizájnnal.

Pesten, a Dohány utca elején találjuk a Turiszt büfét, ami vaskos időutazás a 70-es évekbe. A hely idősebb helyi erőkkel és retróra éhes fiatalokkal van tele, és egyszer majd arról lesz híres, hogy itt írta meg legújabb lemezének dalszövegeit Szabó BenedekA Veres Pálné utcai örökbecsű, a Grinzingi ilyesmivel nem büszkélkedhet, ám tipikusan magyaros hangulatú hely, amit szintén érdemes megnézni. És hogy az elegáns borozgatás se maradjon ki a sorból, bátran ajánljuk a 0,75 bisztrót, amit ugyan a turistaövezet közepén, a Bazilika előtti téren találunk, izgalmas magyar fajtákkal ismerkedhetünk, és elengáns lokációjaanciája ellenére sem egy feszengős hely.

0,75 BisztróFotó: Kőrösi Tamás / WLB

VASÁRNAP

  • Piacozzunk!

Mivel kiváló napindító program lehet a vasárnapi piacozás, megnézhetjük a város egyre növekvő számú kistermelői piacainak egyikét. Budapest a hagyományos piacok tekintetében is elég erős – csak azok vasárnap zárva tartanak. A Vásárcsarnok kész turista-zarándokhely, de a Fehérvári úti, a nemrég fazonigazításon átesett Hunyadi téri, a Lehel téri, a Fény utcai és a Hold utcai is népszerű helyek a budapestiek körében. A kistermelői lehetőségek közül a legnagyobb tömeget a Szimpla piac mozgatja meg, de a leghangulatosabb mégis a IX. kerületi Élesztőház belső udvarán található Pancs Gasztroplacc. Jófajta sajtok és húsok is kaphatók itt, de a vegánok is jó zsákmányra lelhetnek. A termelők ráadásul hétről hétre összedobják, amijük épp akad, amiből aztán korai ebéd készül a helyszínen.

Fotó: Csudai Sándor / WLB
  • A fürdőket se hagyjuk ki!

Budapest rengeteg látnivalót és programot kínál, de amik nélkül nem érthető meg a város, azok a fürdők. Nem nagyon tudunk még egy olyan várost mondani Európából, amelyik ennyire felkészült lenne belőlük. Több lehetőség is nyitva áll előttünk a Széchenyitől kezdve a Gellérten át a Lukácsig, de mi mégis a Rudasra tesszük a voksunkat, több okból is. Hangulatos törökfürdője egy itt maradt szelet a múltból, az úszómedencéjét mintha egy bálterem táncparkettjével cserélték volna ki, a wellnessrész kialakítása során pedig az épület tetején megépítettek egy melegvízű ülőmedencét, melyből szemgyönyörködtető panoráma nyílik a Gellérthegyre, illetve a Dunára és a pesti rakpartra. Ha mégis valami diszkrétebbre vágyik a külföldi barátunk, akkor a főváros legrejtettebb fürdőkincse, az Irgalmasok Veli Bej Fürdője a megfelelő választás.

  • Enyhítsük gyomrunk korgását híres-neves vendéglátóhelyeken!

Az csak természetes, ha a kiadós fürdőzés és szaunázás után farkaséhesek leszünk. Érdemes olyan kajás helyet választani, ahol valami hazai specialitást tesznek külföldi ismerősünk elé az asztalra: például egy főzelékest. A Nagymező utcában található Hokedli azért is jó, mert túllép a menzás kereteken, és miközben az alapeseteket felvonultatja, új ízekkel is kísérletezik. Mindezt ráadásul rendkívül kedvező árakon teszi. Ha fér még a főétel mellé egy kis desszert, akkor ajánlott a főváros legpatinásabb cukrászdáját is felkeresni a Várban. A Ruszwurm vonzerejét a mindenféle finomság mellett az is adja, hogy 1827-ben nyitott, és azóta megszakítás nélkül működik. Egy jó Eszterházy-torta vagy Ruszwurm krémes itt biztosan lecsúszik.

 

  • Izgalmas levezető program a hét legvégére: szabadulószoba

Ha még bírja szusszal külföldi barátunk, és kedve is van hozzá, az elutazása előtti utolsó estén elvisszük egy hamisítatlan budapesti szabadulószobába, mert mégis csak innen terjedt el ez a remek szórakozási forma szerte a világban. A kínálat kimondottan pazar, nehéz is dönteni, hogy melyiket válasszuk, de talán azzal járunk a legjobban, ha oda visszük el ismerősünket, ahonnan az egész elindult: a ParaParkba.

Fotó: Kőrösi Tamás / WLB

Miután szerencsésen kiszabadultunk, azzal a jól eső érzéssel hajthatjuk a párnára a fejünket, hogy bár külföldi ismerősünk csak egy hétvégét töltött el Budapesten, abból mégiscsak egy nagyon sűrűt sikerült neki összehozni. Mi biztosan jó munkát végeztünk a programok tekintetében, ő pedig biztosan visszajön még hozzánk, és akkor már, remélhetőleg, hosszabb időre.